Microgreens patří k fenoménům poslední doby. Jde vlastně o stádium rostliny mezi malými klíčky a mladou rostlinkou. Tyto trochu odrostlejší klíčky obsahují neskutečné množství prospěšných látek, které lidský organismus skutečně potřebuje. Obzvláště v období zimy, kdy přece jen zeleně není až takový dostatek jako třeba na jaře či v létě. Microgreens si totiž můžeme vypěstovat v jakékoliv roční době. Jak na to?

alfalfa-sprouts-1522076_960_720

Na pěstování nejsou třeba žádná speciální semínka – jedná se o notoricky známé rostlinky, jako rukola, hořčice, řeřicha, červená řepa, hrách, brokolice, ředkvičky, fazole adzuki, vojtěška, čočka, cizrna, slunečnice, ječmen, jetel, mungo fazole či bylinky – skvěle chutná bazalka nebo třeba koriandr. Při výběru je ale nutné myslet na to, že mladé výhonky chutí připomínají dospělé jedince, pokud nám proto nechutná červená řepa, nejspíše si ani její výhonky příliš neoblíbíme.

mung-beans-4970350_960_720

Samotné pěstování už není žádná věda. Vystačíme si s jakoukoliv miskou či mělkou krabičkou, truhlíkem apod. Stačí 5 cm vlhké půdy, na níž se semínka jednoduše rozhodí, přikryjí se asi půlcentimetrovou vrstvou půdy a přetáhnou potravinářskou fólií. Na teplém a slunečném místě může v řádech několika dnů či týdnů (dle každého druhu) očekávat brzy malé výhonky. Podmínkou je ovšem neustále udržovat půdu vlhkou, ale nikoli přemokřenou. Jakmile microgreens začnou rašit, sundáme fólii a teprve až o něco více odrostou (7-14 dní), můžeme začít sklízet.

A co s úrodou? Můžeme ji sklízet postupně, podle toho, jaké množství zrovna potřebujeme. Upotřebíme je v salátu, jen tak samotné nebo na máslem či čerstvým sýrem namazaným chlebem. Stačí rostlinky nůžkami ustřihnout v úrovni půdy. Jednou sklizené výhonky už dále neupotřebíme, můžeme je proto hodit na kompost a v případném dalším pěstování začít nanovo s novou hlínou a novými semínky.